info@mesagala.gr        info@kastriloutro.gr       +++
Κυριακή, Σεπτέμβριος 24, 2023

Γαλάζιες Σημαίες στο Ν. Λάρισας

mesagala-simaiaΜε πέντε Γαλάζιες Σημαίες, το διεθνές σύμβολο ποιότητας για μια ακτή και το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, βραβεύεται και φέτος ο νομός Λάρισας.
Οι σημαίες απονέμονται ακριβώς στις ίδιες παραλίες όπως πέρυσι:
-Τρεις στο δήμο Τεμπών (στο Καστρί Λουτρό, στο κέντρο των Μεσαγγάλων και στην άκρη των Μεσαγγάλων ώστε να καλύπτεται το σύνολο της παραλίας)
-και δύο στο δήμο Αγιάς (Αγιόκαμπος/Χρυσή Ακτή, Στόμιο).
Λόγω του αυξημένου οικονομικού κόστους και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης δεν υποβλήθηκαν περισσότερες αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Όσον αφορά στους γειτονικούς νομούς, πέντε γαλάζιες σημαίες απονέμονται σε παραλίες της Πιερίας (όλες στον δήμο Κατερίνης: Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Καλλιθέα, Καλλιθέα/Mediterranean Vilage, Κορινός) και 16 στη Μαγνησία: Δήμος  Νοτίου Πηλίου: Κορώπη/Μπούφα, Καλά Νερά, Καλά Νερά/Θέρετρο Αξιωματικών, Αμποβός, Καλλιφτέρη, Δήμος Βόλου: Αγριά /Μπάρμπα Θωμάς, Άναυρος, Αλυκές, Αμαρυλίδα, Αμφάνων, Χρυσή Παναγιά, Πλατανίδια, Νέα Αγχίαλος 2, Δήμος Σκιάθου: Κουκουναριές, Μάραθα, Δήμος Σκοπέλου: Αντρίνα.
Συνολικά, στην Ελλάδα γαλάζιες σημαίες απονέμονται φέτος σε 395 ακτές, αριθμός που αναδεικνύει τη χώρα μας στην 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες.  Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE - Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης.
Τα κριτήρια του διεθνούς προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:
Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

    Ποικολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των  μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.bathingwaterprofiles.gr του ΥΠΕΚΑ.  
    Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
    Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
    Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Οργάνωση ακτής

    Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον πίνακα ανακοινώσεων των ακτών.
    Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
    Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
    Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
    Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Ασφάλεια επισκεπτών

    Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
    Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

    Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για  περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
    Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
    Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής
    Ποιότητα των νερών

πηγή:eleftheria

Κάτω από το άγρυπνο μάτι των μυθικών Θεών του Ολύμπου στην πανέμορφη παραλία της Αιγάνης στον οικισμό ΚΑΣΤΡΙ - ΛΟΥΤΡΟ, βρίσκεται το συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων ''ΚΑΨΑΛΗΣ'' πλήρως εξοπλισμένα Εκεί που ανταμώνει ο θεϊκός Όλυμπος τη σμαραγδένια ακρογιαλιά, μέσα στην αγκαλιά του Αιγαίου, βρίσκονται τα Νέα Μεσάγκαλα. Ένα τοπίο με απέραντη φυσική ομορφιά και στοιχεία που αναμφισβήτητα, το κάνουν να διαφέρει από άλλους προορισμούς.